L'Associació Catalana Negacionista d'Eclipsis de Lluna (ACANELL) va néixer el 1920 a Manresa de la mà de l'eminent físic Joan Francesc Puigfranquesa i Soler i del psico-sociòleg Lluís Bernat i Sanahuja, amb la intenció de denunciar la falsedat d'aquest pretès fenomen astronòmic i explicar-ne la seva gènesi sociopatològica.

Dos anys abans, els càlculs matemàtics i les observacions astronòmiques de Puigfranquesa havien demostrat la inversemblança dels eclipsis de Lluna, atès que la pretesa interposició de la Terra entre el Sol i la Lluna no es produeix mai, en raó de les seves respectives òrbites divergents.

El telescopi amb que Joan Francesc Puigfranquesa i Soler 
va fer les seves observacions astronòmiques.
 

Després de fer públic el seu descobriment Puigfranquesa va poder comptar amb la col·laboració entusiasta del psico-sociòleg Lluís Bernat i Sanahuja a qui es deu la formulació de la teoria sociopatològica que explica la universalitat del suposat fenomen.

Joan Francesc Puigfranquesa, assegut, i Lluís Bernat i Sanahuja, de peu,
durant el sopar de presentació de l'ACANELL (1920)
 

Bernat i Sanahuja va comprovar que la creença en els eclipsis de Lluna està estesa entre tot tipus de societats, des de les més primitives a les més desenvolupades, i que la seva pretesa observació es dona en contextos de credulitat autoimposada que creix i es magnifica a mesura que passa a ser compartida pel grup de referència.

 

Una de les demostracions més conegudes de la teoria sociopatològica
va tenir lloc el 18 demarç de 1923 a Sabaneta (Colòmbia)
quan Lluís Bernat i Sanahuja va induir una multitud
a "veure" un inexistent eclipsi de Lluna.
 
 
Las demostracions de Puigfranquesa i les teories de Bernat van ser objecte de la incomprensió i el menyspreu de la ciència oficial que els va acusar de falsaris. Malgrat tot i amb el pas dels anys es va anar formant un petit grup de deixebles al seu voltant que es van dedicar durant anys a denunciar la no existència dels eclipsis de Lluna.

Avui, cent-dos anys després de la formulació de les afirmacions negacionistes d'ambdós erudits, els qui ens considerem seguidors seus, continuem lluitant pel reconeixement científic de les seves ensenyances, mitjançant l'Associació Catalana Negacionista d'Eclipsis de Lluna (ACANELL) i de les seves societats germanes la Hermandad Española Anti-eclipses i la Societé Francophone contre le mensonge des éclipses lunaires.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog